Ajvar - kupić czy robić samemu?
Ajvar - kupić czy robić samemu?

Po pierwsze - przygotowanie dobrego, prawdziwego ajwaru wymaga dobrych jakościowo składników i przede wszystkim wiedzy jak smakują prawdziwe macedońskie czy bułgarskie ajwary. Aby osiągnąć zachwycający efekty końcowy trzeba by po warzywa udać się na południe Europy lub mieć swoją własną pieczołowicie doglądaną uprawę papryki, pomidorów i bakłażanów. Nie przesadzamy! Jakość warzyw ma ogromne znaczenie dla finalnego smaku ajwaru.

Próbowaliśmy wielu przetworów warzywnych, w wielu krajach na Bałkanach i wierzcie nam-ten smak to zasługa wygrzanych w słońcu, dorodnych warzyw.

Po drugie-odpowiednie wzorce smakowe- niestety większość bałkańskich past i sosów warzywnych czy to bułgarskich czy macedońskich czy też chorwackich, oferowanych w Polsce to jakościowo bardzo słabe produkty. Próbowaliśmy niemalże wszystkich i przy niektórych juz na etapie czytania składników z etykiety wiedzieliśmy, że dobrze, zdrowo i smacznie nie będzie!.

Dlatego będąc na wakacjach w Chorwacji, Bułgarii, Czarnogórze a może i w Macedonii, warto zajrzeć do lokalnego sklepu i zobaczyć jakie produkty lądują w koszykach miejscowych. Na tamtejszych półkach sklepowych znajduje się zawsze szeroki wybór ajwaru, pindżuru, lutenicy i innych sosów, w różnych przedziałach cenowych. W większości będą to przyzwoite jak nie doskonałe produkty. Tworząc przetwory Balkanito, od początku wiedzieliśmy, że chcemy oddać smak i klimat bałkańskiej, prawdziwej i zdrowej kuchni.

Właśnie z tego powodu, nasze przetwory powstają bez kompromisów i dróg na skróty. A receptury i składniki od początku do końca są Made in Bałkany :)

Jednym słowem-Balkanito!

Pliki (1)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl