Proponowane przez nas mieszanki przypraw doskonale oddają charakter bułgarskiej kuchni. P
rzyprawiając nimi dania, możemy bardzo szybko uzyskać piorunujący efekt i wprowadzić do codziennych dań trochę egzotyki rodem z południa Europy. O palme pierszeństwa w grillowaniu jako sporcie narodowym biją się niemalże wszystkie kraje świata.
Podczas gdy wszyscy sie ścigają w wymyślnych technikach, na Bałkanach niespiesznie skwierczą na grillu przeróżne cuda; kebabczeta, kiufteta, pleskavice, dorodne warzywa i wszelke możliwe rodzaje mięs oraz owoców morza. Chcąc sprawdzić co potrafi nasza przyprawa do dań z grilla wystarczy jeśli urządzisz takiego grilla jak zawsze a swoje sprawdzone potrawy posypiesz nasza przyprawą.
To będzie zupełnie inna impreza! Idąc krok dalej możesz skorzystac z przepisu z opakowania na przepiękne szaszłyki. Składniki: 1,8 kg polędwicy wieprzowej pokrojonej w kostkę, 3 duże papryki pokrojone w duże kawałki, 32 średniej wielkości grzyby, , 3 małe cytryny, 30 gramów świeżej natki pietruszki, jednej śrdeniej wielkości cebula pokrojona w ćwiartki, 250 ml oleju, 50 gramów świeżo wyciśniętego soku z cytryny, szklanka bulionu.
Sposób przygotowania: Kawałki mięsa oraz papryki przyprawić obficie świeżą pietruszką, cebulą i olejem, posypać sproszkowanym bulionem i wymieszać. Wedle uznania mozna dodać sok z cytryny. Przykryć i odstawić do lodówki na jedną noc. Uważnie oddzielić nóźki grzybów. Zachować kapelusze grzybów i dodajcie je na dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowania dania. Rozgrzać górę piekarnika lub grilla. Pociąc cytryny na 8 części każdą. Nadziewamy kawałki mięsa na przemian z grzybami, cytryną, papryką i cebulą. Pieczemy lub grillujemy 10-12 minut obracając co 3 minuty.
Resztę roboty zrobi za Was nasza przyprawa i wyborne bułgarskie piwo.