BG Bułgarska Przyprawa do Jagnięciny 45g





Opis
Proponowane przez nas mieszanki przypraw doskonale oddają charakter bułgarskiej kuchni.
Przyprawiając nimi dania, możemy bardzo szybko uzyskać piorunujący efekt i wprowadzić do codziennych dań trochę egzotyki rodem z południa Europy. Jedno opakowanie naszej przyprawy do jagnięciny wystarcza na 5 kg mięsa. Możesz tej przyprawy śmiało użyć do innych delikatnych mięs jak chociażby udziec z indyka.
Zobaczmy jak jedno ze swoich kluczowych dań przygotowują Bułgarzy:
Składniki: udziec jagnięcy, 70 gramów tłuszczu, przyprawa do jagnięciny, 2 łyżki stołowe oliwy lub oleju, 3-4 główki czosnku, jedna szklanka (no może dwie) czerwonego lub różowego wina, jedna szklanka wody.
Sposób przygotowania: Wymieszać olej z przyprawą i starannie natrzeć mięso. Do naczynia, w którym będziemy piec udziec wlewamy szklankę wina i szklankę wody. Układamy przecięte na pół główki czosnku, następnie kładziemy na to udziec i przykrywamy cienkimi plasterkami tłuszczu, słoniny lub masła. Pieczemy 15 minut z dwóch stron w dobrze nagrzanym uprzednio piekarniku. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 1 godzinę i 45 minut.
Po upieczeniu polewamy całość sosem z wina i wody, który powstał w trakcie pieczenia. Podawać z ulubionymi dodatkami. To jest życie!
Skład: sól, mięta, cebula, kurkuma, pieprz czarny, czosnek, rozmaryn, skrobia kukurydziana
Rozmiar opakowania: 45g
Kraj pochodzenia: Bułgaria